Selasa, 8 Mac 2011

Tapai Pulut daun Pisang...


Beberapa minggu yang sudah family belah tunang da wat kenduri...so makcik dia da ambik tempahan tapai ni...untuk 20 kilogram beras...so saya dengan baik hati datang untuk menolong makcik dia bungkus tapai ni..penat kot nak bungkus tapai ni...20 kilo beras nak bungkus dalam daun pisang kecik2 macam tu...memang penat...tapi syok wat dia sebab bungkus tapai berjemaah dan beramai2...berebut2 nak bungkus memang tak rasa penat pon...hik3...

Bahan-bahan

  • 1 kg beras pulut
  • 1/2 biji ragi- ditumbuk halus
  • daun pisang

Cara-cara

  1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
  2. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
  3. tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
  4. setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari
Eh korang jangan tak tahu pulak...buat tapai ni kena ada pantang larang nyer...ha tapi saya tk berapa tahu sangat tentang pantang larang tu...mak cik saya kata kalau tak ikot pantang larang tu tapai tu tk menjadi...samaada tak masak ataupun tak manis...mcam tu lah...

Nota Kaki : Untuk pengetahuan anda...saya tak makan tapai..hahahaha...sebab tapai manis sangat...itu je...

3 ulasan:

  1. haaaa, aku pnh bt gak. tp xigt. n akak aku pn pnh ckp, ade pantang2, n aku pn xigt jgk pe pantangnyer. hahahha

    BalasPadam
  2. aku ingt...tp mleh nk ckp...sensitif ckt...

    BalasPadam
  3. cpt cite kt aku. haaa... nk gak tau...

    BalasPadam